FAALİYETLER

Jenga City Atölyesi

25 Ekim 2025

10:00

No15 Mimar Evi

Jenga City Atölyesi

Jenga City: Modülerden Kente Tasarım Atölyesi", oyun ve tasarımın kesişiminde kurgulanan deneysel bir öğrenme pratiği sunar. Atölyenin temel amacı, katılımcılara basit bir modül üzerinden düşünmeyi, o modülü farklı mekansal kurgulara dönüştürmeyi ve en sonunda kolektif bir kent tasarımına evriltmeyi deneyimletmektir. Bu süreç, hem bireysel yaratıcılığı hem de grup dinamiklerini öne çıkararak, tasarımın sosyal bir üretim biçimi olduğuna vurgu yapar.

Atölye, jenga bloklarını "mimari birim" olarak ele alır. Katılımcılar, küçük gruplar halinde bu bloklardan kendi binalarını tasarlarken, tasarımlarına kimlik kazandıracak kavramsal yaklaşımlar geliştirirler. Her grubun ürettiği bina, belirli kısıtlamalar ve kurallar çerçevesinde biçimlenir; örneğin, yapının belirli bir yükseklik sınırı olması, boşluklar ya da kamusal mekanların tasarıma dahil edilmesi gibi. Bu kısıtlar, tasarımın yaratıcılığını tetikleyen araçlara dönüşür.

Atölye, "birimden bütüne" ve "oyundan kente" yaklaşımıyla, tasarımın ölçekler arası dönüşümünü görünür kılar. Aynı zamanda katılımcılara, bireysel hayal gücünün kolektif üretimde nasıl anlam kazandığını deneyimletir. Eğlenceli, katılımcı ve yaratıcı bu süreç, oyun temelli tasarımın mimarlık ve şehircilik eğitimine nasıl yenilikçi katkılar sunabileceğini ortaya koyar.

 

Atölye Katılım Formu