FAALİYETLER

Ahşap Karkas Atölyesi

11 Ekim 2024

10:00

Sille Subaşı Hamamı

Y. Mimar Enes Aluç, Mimar Dr. Enes Uyar, Mimar Mustafa Gökhan Aygör, Mimar Mehmet Sefa Akbaba

Ahşap Karkas Atölyesi

7. Konya Mimarlık Festivali 2024 kapsamında 11 Ekim Cuma günü Konya Mimarlık Merkezi - Sille Subaşı Hamamı’nda düzenlenen “Ahşap Karkas Atölyesi" için Yüksek Mimar Enes ALUÇ, Mimar Dr. Enes UYAR, Mimar Mustafa Gökhan AYGÖR ve Mimar Mehmet Sefa AKBABA’ya ve atölyeye katılan tüm üye ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Atölye İçeriği
Doç. Dr. Turgut Cansever’in “Sahibinin Öz Çabası ile Üretilecek Konut Birimi Önerisi” üzerine bir deneme.

Enes Aluç, Enes Uyar, Mustafa Gökhan Aygör, Mehmet Sefa Akbaba.

Elim 1999 depremleri (Gölcük, Düzce) sonrasında, depremzedelerin kendi barınaklarını hızlıca inşa edebilmesi ve mağduriyetlerinin hızlıca giderilmesi adına Turgut Cansever; depremzedelerin herhangi bir profesyonel yardıma ihtiyaç duymadan yapabilecekleri ahşap konut birimlerini; sadece 10 gün gibi kısa bir süre içerisinde tasarlamıştır.

Bu tasarımlar, 6 kişilik bir ailenin barınabileceği, 20 m²’lik ahşap ile üretilecek konut birimleridir. Her birim, depremzedelerin kendi çabalarıyla rahatlıkla inşa edebileceği modüler parçalardan meydana gelmektedir. Yapılar, basit montaj teknikleriyle kolayca bir araya getirilebilecek şekilde tasarlanmış olup, herhangi bir ağır inşaat ekipmanına veya profesyonel iş gücüne ihtiyaç duyulmadan inşa edilebilmektedir. Ayrıca, konut birimlerinin modüler yapısı sayesinde zaman içinde eklemeler yapılarak büyütülebilir veya farklı ihtiyaçlar için dönüştürülebilir. Böylece geçici bir barınak olarak başlayan süreç, uzun vadede kalıcı ve çok amaçlı bir mekân ve dokuya evrilebilir.

Depremin etkileri azaldıkça ve hayat normale dönme sürecinde; oldukça esnek bir yapıya sahip olan, hızlı ve kolay inşa edilebilen bu önerinin deprem riski yüksek olan ülkemiz için ne kadar önemli olduğu açıktır.

Yakın zamanda yaşadığımız deprem felaketleri; bu tür çalışmaların hayati önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Atölyede öncelikle Turgut Cansever’in bu önerisi detaylı bir şekilde incelenecektir. Daha sonra, önerilen konut birimi analiz edilerek, “günümüz şartlarında nasıl inşa edilebilirdi?” sorusuna cevap aranacaktır. Son olarak, tartışılan bu yeni önerinin 1/10 ölçeğinde bir maketi yapılacaktır.

Meslek profesyonelleri ve mimarlık öğrencilerini ahşap yapı bilgisi ve imalat teknikleriyle buluşturmayı amaçlayan bu atölye, olası bir afet sonrası hızlı ve alternatif çözüm yollarının nasıl geliştirilebileceğini gösterecektir.

Atölyemizde, Cansever’in “Sahibinin Öz Çabası ile Üretilecek Konut Birimi Önerisi” ile standart duvar, döşeme ve çatı panelleriyle üretilen bir konut önerisini 1/10 ölçekle karşılaştıracağız.